Το WhatsApp, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, δεν είναι μόνο ένας κόμβος σύνδεσης, αλλά και μια εστία απάτης. Με πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες το μήνα, αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια το 2025, το Whatsapp είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή Messenger. Ως ο φιλικός σας οδηγός για να κερδίσετε απέναντι στους απατεώνες, είμαστε εδώ για να ρίξουμε φως στις 10 κορυφαίες απάτες του WhatsApp που πρέπει να αποφύγετε.
Φανταστείτε το εξής: λαμβάνετε ένα μήνυμα από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητά επειγόντως οικονομική βοήθεια. Αλλά περιμένετε, είναι όντως αυτοί; Οι απατεώνες συχνά παριστάνουν τα μέλη της οικογένειας για να σας τραβήξουν την καρδιά και να σας κλέψουν την τσέπη.
Αυτοί οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη συναισθηματική ευαλωτότητα των θυμάτων τους, χρησιμοποιώντας τακτικές όπως ο ισχυρισμός επειγόντων περιστατικών ή επειγουσών αναγκών για να παρακινήσουν σε γρήγορες και αδιαμφισβήτητες οικονομικές συναλλαγές.
Παραδείγματα απατεώνων που υποδύονται αγαπημένα πρόσωπα
Πάντα να επαληθεύετε την ταυτότητα του αποστολέα με άλλα μέσα, όπως ένα τηλεφώνημα, πριν απαντήσετε σε τέτοια αιτήματα για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτών των άκαρδων απατών.
Πηγή: Norton
Έχετε λάβει ποτέ ένα μήνυμα που υπόσχεται το ασύλληπτο "WhatsApp Gold", το οποίο επαίρεται για τις βελτιωμένες λειτουργίες του; Μην την πατήσετε! Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο μπορεί να βρεθείτε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο που έχει στόχο να αρπάξει τις προσωπικές σας πληροφορίες ή να μολύνει τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό. Θυμηθείτε, το WhatsApp δεν διαθέτει έκδοση Gold και κάθε τέτοιος ισχυρισμός είναι πιθανότατα απάτη που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της περιέργειας και της εμπιστοσύνης σας.
Συγχαρητήρια! Κερδίσατε μια λοταρία ή ένα δώρο που δεν συμμετείχατε ποτέ. Ακούγεται ύποπτο; Επειδή είναι. Αυτές οι απάτες σας παρασύρουν με την υπόσχεση πλούτου, μόνο και μόνο για να κλέψουν τις ευαίσθητες πληροφορίες σας. Κάνοντας κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους μπορεί να βρεθείτε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο που διψάει για τα προσωπικά σας στοιχεία. Οι νόμιμες εταιρείες δεν μοιράζουν βραβεία τζάμπα, οπότε αν σας φαίνεται ύποπτο, μάλλον είναι. Επιπλέον, οι νόμιμες λοταρίες ή δώρα δεν απαιτούν προκαταβολικά τέλη ή προσωπικές πληροφορίες για να διεκδικήσετε τα βραβεία.
Κλήσεις με λάθος αριθμό; Δεν είναι πάντα αθώα λάθη. Σας έχει τύχει ποτέ να ισχυριστεί κάποιος άγνωστος ότι σας γνωρίζει; Οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι φίλος ή επαγγελματική επαφή, με στόχο να αλιεύσουν προσωπικές πληροφορίες. Θα χρησιμοποιήσουν κόλπα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας, ελπίζοντας ότι θα αποκαλύψετε τα πάντα.
Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι σας γνωρίζει και μη φοβηθείτε να ζητήσετε αποδείξεις για το πώς σας γνωρίζει, αν δεν μπορεί, μη διστάσετε να τον μπλοκάρετε.
Συναγερμός για τη δουλειά των ονείρων! Ή μήπως είναι; Οι απατεώνες κουνάνε ακαταμάχητες ευκαιρίες εργασίας με παχυλούς μισθούς, αλλά υπάρχει μια παγίδα. Θα χρειαστεί να αποχωριστείτε τα προσωπικά σας στοιχεία ή προκαταβολικά τέλη, αφήνοντάς σας ξεκρέμαστους. Για αρχή, οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι νόμιμες μάρκες δεν ψάχνουν για υπαλλήλους στο WhatsApp, μάλλον το κάνουν οι απατεώνες.
Πηγή: Reddit
Ανεξάρτητα από το πόσο απελπισμένοι είστε, απαντώντας στους απατεώνες είτε θα μετατραπείτε σε χρηματικό βαποράκι είτε μπορεί να καταλήξετε θύμα κλοπής ταυτότητας. Οι απάτες για δουλειά στο WhatsApp έχουν πολλές μορφές, όπως "εργασίες καταχώρησης δεδομένων με καθημερινές απολαβές" έως την παρακολούθηση διαφημίσεων για να βγάλουν χρήματα.
Ουπς, λάθος αριθμός! Έχετε λάβει ποτέ αίτημα για κωδικούς επαλήθευσης από άγνωστο αποστολέα; Σκεφτείτε το διπλά πριν τους παραδώσετε - οι απατεώνες μπορεί να σχεδιάζουν να καταλάβουν τον λογαριασμό σας στο WhatsApp. Οι απατεώνες θα επικοινωνήσουν ισχυριζόμενοι ότι εισήγαγαν τον αριθμό σας κατά λάθος και θα πρέπει να τους στείλετε τους κωδικούς που λάβατε- ΜΗΝ το κάνετε!
Οι απάτες με κωδικούς επαλήθευσης συχνά περιλαμβάνουν τακτικές κοινωνικής μηχανικής για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να τους δώσουν κωδικούς πρόσβασης, επιτρέποντας στους απατεώνες να πάρουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους.
Ο έρωτας είναι στον αέρα... ή πρόκειται για απάτη; Προσοχή στα διαδικτυακά ειδύλλια που μετατρέπονται σε οικονομικούς εφιάλτες. Αυτά τα πονηρά άτομα χτίζουν εμπιστοσύνη και οικειότητα με τα θύματά τους προτού κατασκευάσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή δυσκολίες για να ζητήσουν χρήματα με ψεύτικα προσχήματα. Αυτό έχει οδηγήσει σε απάτες με γουρουνοκεφαλιές που δεν είναι μόνο δυσάρεστες αλλά έχουν οδηγήσει πολλούς στην οικονομική καταστροφή.
Προστατευτείτε από απάτες ρομαντικών σχέσεων διατηρώντας έναν υγιή σκεπτικισμό, επαληθεύοντας την ταυτότητα των ατόμων που συναντάτε στο διαδίκτυο και αποφεύγοντας να στέλνετε χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες σε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει προσωπικά.
Έχετε πρόβλημα με το WhatsApp; Προσέξτε την ψεύτικη υποστήριξη που φτάνει σε σας με επείγοντα ζητήματα. Δεν είναι εδώ για να βοηθήσουν - θέλουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι η υποστήριξη πελατών, εξαπατώντας σας για να δώσετε πληροφορίες ή πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Προστατέψτε τον εαυτό σας, μην μοιράζεστε ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες με ανεπιθύμητες επαφές. Αναφέρετε ύποπτη δραστηριότητα και παραμείνετε ενημερωμένοι, καθώς το WhatsApp δεν θα προσεγγίσει ποτέ ζητώντας τα προσωπικά σας δεδομένα.
Πηγή: Reddit
Αισθάνεστε γενναιόδωροι; Προσέξτε τις φιλανθρωπικές απάτες που παριστάνουν τους νόμιμους οργανισμούς. Θα τσεπώσουν τις δωρεές σας αντί να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτοί οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την καλή σας θέληση τραβώντας τα νήματα για να σας κάνουν να ανοίξετε το πορτοφόλι σας. Πριν κάνετε δωρεά, ερευνήστε τη φιλανθρωπική οργάνωση για να βεβαιωθείτε ότι τα χρήματά σας πηγαίνουν στο σωστό μέρος. Προστατευτείτε από αυτές τις άκαρπες απάτες δίνοντας έξυπνα και υποστηρίζοντας αξιόπιστες φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Η τράπεζά σας σας χρειάζεται... ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται. Προσέξτε τις ψεύτικες ειδοποιήσεις ασφαλείας που μεταμφιέζονται σε νόμιμα ιδρύματα, με στόχο να σας ξεγελάσουν και να σας παραδώσουν τα τραπεζικά σας στοιχεία. Οι ψεύτικες ειδοποιήσεις ασφαλείας εκμεταλλεύονται το φόβο και την επείγουσα ανάγκη για να χειραγωγήσουν τα άτομα ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας ή οικονομική απάτη.
Μόλις γνωρίζετε τις κόκκινες σημαίες μιας απάτης WhatsApp, η αποφυγή τους γίνεται ευκολότερη. Αλλά για πρόσθετη ασφάλεια στο διαδίκτυο και θωράκιση από τους απατεώνες, σκεφτείτε αυτά τα επιπλέον βήματα:
Με το WhatsApp να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τις τακτικές των απατεώνων. Να θυμάστε ότι οι απατεώνες μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή και να βάλουν στο στόχαστρο τους πάντες. Μείνετε σε εγρήγορση!
Πηγή εικόνας: com