Καθώς αυξάνεται η επιρροή του διαδικτύου, αυξάνεται και η επικράτηση των διαδικτυακών απάτης. Υπάρχουν απατεώνες που προβάλλουν κάθε είδους ισχυρισμούς για να παγιδεύσουν τα θύματά τους στο διαδίκτυο - από ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες μέχρι ηλεκτρονικά καταστήματα - και το διαδίκτυο τους επιτρέπει να δρουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με ανωνυμία. Η ικανότητα εντοπισμού των διαδικτυακών απατών είναι μια σημαντική δεξιότητα, καθώς ο εικονικός κόσμος γίνεται ολοένα και περισσότερο μέρος κάθε πτυχής της ζωής μας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας ιστότοπος μπορεί να είναι απάτη.
Όταν αναζητάτε αγαθά στο διαδίκτυο, μια μεγάλη προσφορά μπορεί να είναι πολύ δελεαστική. Μια τσάντα Gucci ή ένα νέο iPhone στη μισή τιμή; Ποιος δεν θα ήθελε να αρπάξει μια τέτοια προσφορά; Οι απατεώνες το γνωρίζουν κι αυτό και προσπαθούν να επωφεληθούν από το γεγονός.
Αν μια διαδικτυακή προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, σκεφτείτε το διπλά και ελέγξτε τα πράγματα. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς να ελέγξετε το ίδιο προϊόν σε ανταγωνιστικούς ιστότοπους (που εμπιστεύεστε). Αν η διαφορά στις τιμές είναι τεράστια, ίσως είναι καλύτερα να ελέγξετε ξανά τον υπόλοιπο ιστότοπο.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν βασικό μέρος των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου στις μέρες μας και οι καταναλωτές συχνά περιμένουν από τα ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό και συχνά εισάγουν λογότυπα των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στους ιστοτόπους τους. Το ξύσιμο κάτω από την επιφάνεια συχνά αποκαλύπτει ότι αυτή η λειτουργία δεν λειτουργεί καν.
Τα κουμπιά κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγούν στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, σε ένα άδειο προφίλ ή πουθενά. Οι απατεώνες συχνά είναι πολύ τεμπέληδες για να υλοποιήσουν πραγματικά ένα ειδικό Facebook, Twitter ή Instagram για τον ψεύτικο ιστότοπό τους (ή δεν θέλουν ένα μέρος για να εξαπλωθεί η κακή δημοσιότητα). Εάν υπάρχουν λειτουργικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρίξτε μια γρήγορη ματιά για να δείτε αν υπάρχουν αναρτήσεις. Συχνά, αν ο ιστότοπος είναι απάτη, οι θυμωμένοι χρήστες θα σας ενημερώσουν!
Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν κείμενο με θέσεις ή βιαστικό κείμενο σε σελίδες όπως το "Σχετικά με εμάς", οι "Όροι και Προϋποθέσεις", η "Πολιτική αποστολής" και η "Πολιτική επιστροφών" για να δώσουν τον αέρα του επαγγελματισμού. Αν διαπιστώσετε ότι αυτές οι σελίδες δεν υπάρχουν ή είναι κακής ποιότητας (περιέχουν τυπογραφικά λάθη, για παράδειγμα) σκεφτείτε δύο φορές να μην κάνετε αγορές στον ιστότοπο! Πιστεύετε πραγματικά ότι μια επιχείρηση θα αναρτούσε ελλιπές ή πρόχειρο κείμενο αν ήταν νόμιμη;
Πολλά απατηλά διαδικτυακά καταστήματα χρησιμοποιούν ονόματα εμπορικών σημάτων (Adidas, Chanel, Apple) σε συνδυασμό με λέξεις όπως "εκπτωτικά", "φθηνά", "πώληση" ή ακόμα και "δωρεάν" για να προσελκύσουν επισκέπτες μέσω των μηχανών αναζήτησης. Οι μάρκες συνήθως δεν επιθυμούν να βλέπουν τα προϊόντα τους να πωλούνται μέσω τέτοιου είδους διαδικτυακών καταστημάτων. Οι premium μάρκες σπάνια ή ποτέ δεν βάζουν τα προϊόντα τους σε πώληση ή προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις. Ομοίως, τα περισσότερα σοβαρά ηλεκτρονικά καταστήματα πωλούν πολλαπλές μάρκες και δεν συνδέουν τα προς το ζην με μία μάρκα.
Δώστε προσοχή στην εμφάνιση και την αίσθηση αυτών των ιστότοπων. Οι νόμιμες ιστοσελίδες διαθέτουν λογότυπα και εικόνες υψηλής ποιότητας, καθώς οι μάρκες θέλουν να σας εντυπωσιάσουν με τα προϊόντα τους. Οι απατεώνες συχνά κλέβουν περιεχόμενο όπως εικόνες και περιγραφές προϊόντων από διάφορες πηγές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εμφάνιση ενός ιστότοπου μπορεί να φαίνεται αντιεπαγγελματική, με παράξενη μορφοποίηση ή εικόνες χαμηλής ανάλυσης.
Τα σήματα εμπιστοσύνης είναι μια μέθοδος επαλήθευσης από τρίτους για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Υποδεικνύουν, για παράδειγμα, την ασφάλεια ή την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Ωστόσο, ιστοσελίδες απάτης τα χρησιμοποιούν επίσης χωρίς άδεια. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μια εικόνα του σήματος εμπιστοσύνης στον ιστότοπο, χωρίς να έχουν πράγματι επαληθευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν κατάχρηση του λογότυπου και σας παραπλανούν!
Ορισμένοι ιστότοποι θα προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν και να σας κάνουν να νομίζετε ότι είναι επίσημοι ιστότοποι γνωστών εμπορικών σημάτων, παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική εταιρεία. Βεβαιωθείτε ότι το όνομα τομέα (η διεύθυνση του ιστότοπου) είναι το αναμενόμενο, ειδικά αν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο. Για παράδειγμα, το πραγματικό όνομα τομέα της μάρκας μπορεί να είναι brand.com, ενώ ο ψεύτικος ιστότοπος μπορεί να χρησιμοποιεί παραλλαγές όπως brand.net, brand.org, brand.xyz, brand.biz, brand.online και άλλα.
Ακόμα δεν είστε σίγουροι; Μια εύκολη λύση είναι να αναζητήσετε τη συγκεκριμένη σελίδα μέσω της αγαπημένης σας μηχανής αναζήτησης. Οι ψεύτικες τοποθεσίες συνήθως βασίζονται στο να κάνετε κλικ σε έναν άμεσο σύνδεσμο και γενικά δεν θα βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη. αν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο, είναι πάντα ασφαλέστερο να πλοηγηθείτε χειροκίνητα στην ιστοσελίδα για να βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκεστε σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα.
Μπορείτε να ελέγξετε τους ιστότοπους στο Scamadviser για να διαπιστώσετε πόσο παλιός είναι ο ιστότοπος. Συλλέγονται επίσης και άλλες πληροφορίες σχετικά με το domain, όπως για παράδειγμα για πόσο καιρό έχει καταχωρηθεί.
Τα ονόματα τομέα που έχουν καταχωριστεί για μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. ένα χρόνο, μπορεί να είναι ύποπτα, επειδή οι απατεώνες δεν επενδύουν πολλά χρήματα στις ιστοσελίδες τους. Αγοράζουν ονόματα τομέα με μικρή διάρκεια ισχύος για να διατηρήσουν το κόστος τους ελάχιστο. Ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα και έχουν σύντομη ισχύ είναι πιο πιθανό να είναι απάτες.
Ένα διαδικτυακό κατάστημα που χρησιμοποιεί ένα γνωστό σύστημα αξιολόγησης από τους καταναλωτές είναι συνήθως ένα καλό σημάδι. Ωστόσο, ορισμένα συστήματα αναθεώρησης είναι καλύτερα από άλλα. Ελέγξτε αν το σύστημα αναθεώρησης τηρεί τα πρότυπα πιστοποίησης αναθεωρήσεων, που σημαίνει εν ολίγοις ότι το διαδικτυακό κατάστημα δεν μπορεί να διαγράψει ή να επεξεργαστεί τις αναθεωρήσεις χωρίς την κατάλληλη αιτία.
Πολλοί ψεύτικοι ιστότοποι διαθέτουν μια ενότητα Κριτικές ή Μαρτυρίες η οποία είναι γεμάτη με ψεύτικες θετικές κριτικές. Περιέχουν επινοημένα ονόματα ανθρώπων, χρησιμοποιούν φωτογραφίες που προέρχονται από τυχαίες πηγές και το κείμενο συχνά αντιγράφεται από άλλους ιστότοπους. Ως εκ τούτου, καλό είναι να μην βασίζεστε σε κριτικές που υπάρχουν μόνο στον ιστότοπο. Ιστοσελίδες όπως η Scamadviser, η TrustPilot και άλλες επιτρέπουν στους χρήστες να αφήνουν κριτικές οι οποίες δεν μπορούν να διαγραφούν ή να επεξεργαστούν από τις εταιρείες. Ο έλεγχος των εξωτερικών κριτικών είναι ένας τρόπος για να έχετε μια πιο σαφή εικόνα για το τι λένε οι πραγματικοί πελάτες.
Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο αν σκέφτεστε να αγοράσετε πέρα από τα σύνορα. Κάθε χώρα έχει το δικό της τρόπο για την εγγραφή εταιρειών. Στις ΗΠΑ το Better Business Bureau είναι μια καλή πηγή. Στις Κάτω Χώρες μπορείτε να ελέγξετε το Εμπορικό Επιμελητήριο.
Βλέπετε το "https" μπροστά από τη διεύθυνση του διαδικτυακού καταστήματος και είναι ορατό το σύμβολο της "κλειδαριάς"; Σε αυτή την περίπτωση, η επικοινωνία μεταξύ του ηλεκτρονικού καταστήματος και του προγράμματος περιήγησής σας είναι κρυπτογραφημένη, καθιστώντας το ηλεκτρονικό κατάστημα λίγο πιο ασφαλές στη χρήση του. Αυτό δεν εγγυάται ότι το διαδικτυακό κατάστημα δεν είναι ψεύτικο, καθώς το κόστος για την προσθήκη ενός πιστοποιητικού SSL (αυτό που χρειάζεστε για να ασφαλίσετε την επικοινωνία) είναι ελάχιστο (ξεκινά από 4,99 € ετησίως).
Υπάρχουν πολλά είδη μεθόδων πληρωμής. Σε γενικές γραμμές οι πιστωτικές κάρτες, το PayPay και το Alipay προσφέρουν προστασία του καταναλωτή, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε περίπτωση που το προϊόν δεν παραδοθεί. Ελέγξτε αν το ηλεκτρονικό κατάστημα υποστηρίζει αυτές τις μεθόδους πληρωμής. Ποτέ μην μεταφέρετε χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό αν έχετε αμφιβολίες για την αξιοπιστία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.
Μέθοδοι πληρωμής όπως η Western Union, το Moneygram, το Skrill και το Bitcoin είναι συχνά μη ανιχνεύσιμες και είναι πρακτικά αδύνατο να πάρετε πίσω τα χρήματα που έχουν μεταφερθεί με αυτές τις μεθόδους. Ως αποτέλεσμα, προτιμώνται από τους απατεώνες.
Ελέγξτε αν το διαδικτυακό κατάστημα έχει καταγράψει τους συνεργάτες παράδοσης. Δεν τους παραθέτουν όλα τα διαδικτυακά καταστήματα, αλλά ορισμένα ενσωματώνουν μια λειτουργία για την παρακολούθηση των αποστολών. Ο/οι συνεργάτης/ες παράδοσης μπορεί επίσης να αναφέρεται/ονται κατά τη διαδικασία πληρωμής. Εάν αναφέρεται ένας αξιόπιστος συνεργάτης παράδοσης, αυτό είναι συνήθως ένα καλό σημάδι.
Ένα καλό ηλεκτρονικό κατάστημα γνωρίζει ότι οι πελάτες του θέλουν να επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους. Ελέγξτε αν η εταιρεία παρέχει αριθμό τηλεφώνου, αναγνωριστικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή φόρμα επικοινωνίας και αν είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλέστε την εταιρεία σε περίπτωση αμφιβολίας ή στείλτε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα επαγγελματικό διαδικτυακό κατάστημα απαντά συνήθως εντός ωρών ή το πολύ δύο εργάσιμων ημερών, ανάλογα με το μέσο.
Όταν έχετε (ακόμα) αμφιβολίες, μην το κάνετε! Η συμβουλή μας εδώ στο Scamadviser είναι ότι αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να ακολουθήσετε τη διαίσθησή σας. Μην αφήνετε μια μεγάλη τιμή να θολώνει την κρίση σας. Αν έχετε αμφιβολίες, υπάρχουν πολλά άλλα καταστήματα για να αγοράσετε από αυτά.
Μάθετε περισσότερα για συγκεκριμένους τύπους απάτης στη λεπτομερή σειρά μας "Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη" παρακάτω!
Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη - Phishing
Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη - Ιστοσελίδες αντιγραφής
Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη - απάτες στην απασχόληση
Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη - Προσφορές που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές
Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη - Ψεύτικες κριτικές
Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα στο διαδίκτυο για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν είστε θύμα απάτης. Κάθε πληροφορία που μοιράζεται κάποιος μαζί σας στο διαδίκτυο μπορεί να ελεγχθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων ιστοτόπων, των αναγνωριστικών email, των αριθμών τηλεφώνου, των διευθύνσεων, των πληροφοριών της εταιρείας και πολλά άλλα. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μαζί μπορούν να σχηματίσουν μια ουσιαστική εικόνα για το αν έχετε να κάνετε με έναν απατεώνα ή με ένα γνήσιο πρόσωπο/οργανισμό.
Παρακάτω παρατίθενται τα πιο χρήσιμα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο και βοηθούν στον εντοπισμό απάτης:
Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα στο διαδίκτυο, τα οποία μπορούν να σαρώσουν ιστότοπους για να προσδιορίσουν αμέσως αν παρουσιάζουν σημάδια απάτης. Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα εργαλεία δεν είναι αλάνθαστα, αλλά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που σας βοηθούν να σχηματίσετε μια κρίση σχετικά με το αν ένας ιστότοπος είναι νόμιμος ή ψεύτικος.
Μια αναζήτηση τομέα Whois σας επιτρέπει να εντοπίσετε την ιδιοκτησία και τη διάρκεια κατοχής ενός ονόματος τομέα. Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο όλα τα σπίτια είναι εγγεγραμμένα σε μια κυβερνητική αρχή, όλα τα μητρώα ονομάτων τομέα διατηρούν ένα αρχείο με πληροφορίες για κάθε όνομα τομέα που αγοράζεται μέσω αυτών, μαζί με το ποιος το κατέχει και την ημερομηνία μέχρι την οποία έχει αγοραστεί.
Οι υπηρεσίες αντίστροφης αναζήτησης εικόνων σας δίνουν τη δυνατότητα να δείτε αν η ίδια εικόνα εμφανίζεται σε διάφορους ιστότοπους και αν μια εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία. Εάν μια εικόνα εμφανίζεται σε πολλούς διαφορετικούς ιστότοπους, είναι πιθανό να έχει κλαπεί.
Οι νόμιμες επιχειρήσεις πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται. Συνιστάται να ελέγξετε πρώτα το ειδικό μητρώο επιχειρήσεων της χώρας σας (βλ.: Οδηγός χωρών παγκόσμιας απάτης). Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα εθνικά και διεθνή μητρώα επιχειρήσεων:
Οι λειτουργίες αναγνώρισης κλήσης στα smartphones έχουν εξελιχθεί σε σημείο που εμφανίζουν όχι μόνο τον αριθμό αλλά και το όνομα και την τοποθεσία του ατόμου που καλεί. Πολλοί φορείς εκμετάλλευσης προσφέρουν σήμερα ήδη αυτή τη δυνατότητα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω εφαρμογές για να ελέγξετε καλύτερα τους άγνωστους καλούντες. Σας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να αναφέρετε ανεπιθύμητες και απατηλές κλήσεις για να προειδοποιήσετε άλλους χρήστες.
Οι απάτες με μηνύματα μπορεί να είναι αρκετά πειστικές και ένα απρόσεκτο κλικ μπορεί να οδηγήσει τα προσωπικά και οικονομικά σας δεδομένα στα χέρια των απατεώνων. Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω εργαλεία για να ελέγξετε αν ένα μήνυμα κειμένου είναι απάτη:
Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς, τα Deepfakes γίνονται όλο και πιο εύκολα στη δημιουργία και πιο δύσκολα στην αναγνώριση. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε απάτες υψηλού προφίλ και μπορούν να είναι εξαιρετικά πειστικές. Υπάρχουν εργαλεία για τον εντοπισμό του κατά πόσον ένα βίντεο είναι deepfake και οι χρήστες μπορούν να το κάνουν απλά επικολλώντας έναν σύνδεσμο βίντεο ή ανεβάζοντας ένα βίντεο.