https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/2-x1-article-header-image-5f074.jpg_800x.jpg
April 5, 2020
Συγγραφέας: James Greening

Ποιοι είναι οι ασφαλείς τρόποι πληρωμής στο διαδίκτυο; Ποιες μέθοδοι πληρωμής είναι επικίνδυνες;

Υπάρχουν χιλιάδες μέθοδοι που προσφέρονται για online πληρωμές. Ορισμένες είναι ειδικές για κάθε χώρα (όπως η Ideal στις Κάτω Χώρες και η Boleto στη Βραζιλία), ενώ άλλες προσφέρονται παγκοσμίως (όπως η VISA, η MasterCard και η Paypal). Ποιες μέθοδοι πληρωμής προσφέρουν την καλύτερη προστασία των καταναλωτών; Σε αυτό το άρθρο, δεν εστιάζουμε στην ευκολία χρήσης ή στο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, αλλά μόνο στο αν η μέθοδος πληρωμής προστατεύει τα δικαιώματά σας ως καταναλωτή. Όπως θα δείτε, οι πιθανότητες να πάρετε πίσω τα χρήματά σας διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη μέθοδο πληρωμής που χρησιμοποιείται.

Σχετικά ασφαλείς μέθοδοι πληρωμής

Καμία μέθοδος πληρωμής δεν είναι απολύτως ασφαλής, καθώς ποτέ δεν υπάρχει 100% εγγύηση ότι θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν τη μη παράδοση της υπηρεσίας ή του προϊόντος, την παράδοση λάθος προϊόντος ή την κλοπή/σπάσιμο του πακέτου κατά τη μεταφορά. Ωστόσο, οι παρακάτω μέθοδοι πληρωμής είναι οι πιο ασφαλείς για εσάς ως καταναλωτή:

Πιστωτικές κάρτες

Οι πάροχοι πιστωτικών καρτών, όπως η Mastercard, η Visa και η American Express, προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια "διαδικασία επιστροφής χρεώσεων". Αυτό σας επιτρέπει να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας. Ωστόσο, οι πιθανότητες αντιστροφής της συναλλαγής εξαρτώνται από τη φύση της συναλλαγής και τις πολιτικές του παρόχου της πιστωτικής κάρτας. Ορισμένες προσφέρουν προστασία σχεδόν "χωρίς ερωτήσεις", ενώ άλλες σας αναγκάζουν να περάσετε από χρονοβόρες διαδικασίες.

PayPal

Αυτή η λύση πληρωμών είναι στην πραγματικότητα ένα είδος "πορτοφολιού", θέμα που αναλύεται λεπτομερώς παρακάτω. Το PayPal παρατίθεται ξεχωριστά επειδή είναι, μακράν, η πιο δημοφιλής μέθοδος πληρωμής παγκοσμίως. Προσφέρει βολικές συναλλαγές και κάποιο επίπεδο προστασίας από απάτες. Ωστόσο, η εταιρεία δεν εγγυάται ότι θα λάβετε πίσω τα χρήματά σας εάν υπάρχουν προβλήματα με την παραγγελία. Ακριβώς όπως και με τις πιστωτικές κάρτες, πρέπει να αποδείξετε ότι σας εξαπάτησαν και οι διαδικασίες μπορεί να είναι περίπλοκες.

Πληρωμή μετά την παράδοση

Η πληρωμή με αντικαταβολή (COD) είναι μια δημοφιλής επιλογή για ηλεκτρονικές αγορές, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσφέρουν την ίδια υπηρεσία στο διαδίκτυο, δηλαδή μεταφέρουν τα χρήματα μόνο αφού παραλάβετε τα αγαθά. Παραδείγματα είναι η AliPay, η Afterpay και η Klarna. Αυτές οι μέθοδοι πληρωμής είναι σχετικά ασφαλείς, καθώς τα χρήματα παραμένουν σε λογαριασμό τρίτου μέχρι να επιβεβαιώσετε ότι παραλάβατε τα αγαθά ή την υπηρεσία προς ικανοποίησή σας. Το μειονέκτημα: δεν προσφέρουν όλοι οι έμποροι αυτού του είδους τη μέθοδο πληρωμής, καθώς το ρίσκο πλέον ανήκει σε αυτούς και συχνά είναι ακριβές για το ηλεκτρονικό κατάστημα να τις χρησιμοποιήσει.

Λιγότερο ασφαλείς μέθοδοι πληρωμής

Χρεωστικές κάρτες

Σε μια συναλλαγή με χρεωστική κάρτα, το ποσό πληρωμής αφαιρείται απευθείας από τον λογαριασμό σας. Αυτό δεν συμβαίνει με τις περισσότερες πιστωτικές κάρτες, όπου στην πραγματικότητα δανείζετε τα χρήματα στον πωλητή από την εταιρεία πιστωτικών καρτών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα μεταφέρονται αμέσως στον τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη. Οι χρεωστικές κάρτες διαθέτουν στις μέρες μας τη δυνατότητα επιστροφής χρεώσεων. Ωστόσο, εάν ο παραλήπτης αποσύρει το ποσό αμέσως, η εταιρεία χρεωστικής κάρτας ή η τράπεζα είναι απίθανο να είναι πρόθυμη να σας το επιστρέψει. Συνήθως, η μόνη περίσταση στην οποία μπορεί να σας επιστρέψουν τα χρήματά σας είναι εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι ο λογαριασμός σας χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά ή παραβιάστηκε για τη διενέργεια μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών.

Ψηφιακά ή ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Υπάρχουν εκατοντάδες ψηφιακά πορτοφόλια που προσφέρονται από μικρές και μεγάλες εταιρείες. Παραδείγματα ηλεκτρονικών πορτοφολιών περιλαμβάνουν τα Venmo, Apple Pay, Baidu Wallet, PayPal, Google Wallet, Payoneer και Skrill. Το κύριο πλεονέκτημα με τα πορτοφόλια είναι ότι δεν μπορείτε να βγάλετε περισσότερα χρήματα από όσα έχετε βάλει (εκτός αν τα έχετε συνδέσει με την πιστωτική σας κάρτα ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό). Το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών ποικίλλει ανάλογα με τις πολιτικές του καθενός. Σε σύγκριση με τις πιστωτικές κάρτες και το PayPal, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πάρετε πίσω τα χρήματά σας εάν η πληρωμή έγινε με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Ενιαία διεπαφή πληρωμών (UPI)

Το UPI είναι μια διεπαφή πληρωμών που επιτρέπει τις τραπεζικές μεταφορές με πιο βολικό τρόπο. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές πληρωμών που έχουν ενσωματώσει το UPI, συμπεριλαμβανομένων των GPay, Amazon Pay, PayTM, καθώς και πύλες πληρωμών όπως οι Citrus, RazorPay και UPay. Η πληρωμή πραγματοποιείται είτε σε τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη μέσω ενός μεσάζοντα. Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται με τη χρήση UPI μπορούν να αντιστραφούν εάν απευθυνθείτε στον ενδιάμεσο, για παράδειγμα στην υποστήριξη πελατών της GPay ή της Amazon Pay. Η διαδικασία θα είναι παρόμοια με εκείνη της αντιστροφής μιας συναλλαγής με χρεωστική κάρτα.

Λιγότερο ασφαλείς μέθοδοι πληρωμής

Κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum κ.λπ.)

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο και νέα εμφανίζονται τακτικά. Ενώ αυτές οι μέθοδοι πληρωμής προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, συχνά δεν υπάρχει επίσης τρόπος να πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Λόγω της μυστικοπαθούς φύσης των συναλλαγών, αυτού του είδους οι μέθοδοι πληρωμής χρησιμοποιούνται συχνά σε ιστότοπους ενηλίκων, γνωριμιών ή τυχερών παιχνιδιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναγκάζεστε να χρησιμοποιείτε αυτού του είδους τη μέθοδο πληρωμής από οποιοδήποτε κατάστημα ή υπηρεσία. Κάθε ιστότοπος που επιμένει στην πληρωμή μέσω κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να θεωρείται ύποπτος.

Net Banking

Σε αυτή την περίπτωση, μεταφέρετε απευθείας χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό σε αυτόν του παραλήπτη. Ελάχιστες τράπεζες θα σας επιστρέψουν τα χρήματά σας εάν τα πράγματα πάνε στραβά και το βάρος της απόδειξης πέφτει σε εσάς για να αποδείξετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης. Οι τράπεζες θα περάσουν από μια διαδικασία για να επαληθεύσουν ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του παραλήπτη δεν είναι νόμιμος (π.χ. χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος ή αποτελεί μέρος ενός συνδικάτου εγκλήματος), η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σε αντίθεση με τις χρεωστικές κάρτες, οι συναλλαγές μέσω net banking δεν διαθέτουν δυνατότητα επιστροφής χρεώσεων.

Ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα με τις τραπεζικές μεταφορές, αλλά μεγεθυμένα. Ο παραλήπτης μπορεί απλώς να πάει σε ένα τοπικό κατάστημα Moneygram ή Western Union και να αποσύρει τα χρήματα σε μετρητά. Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές είναι αδύνατο να ανατραπούν, καθώς οι πληρωμές πραγματοποιούνται με τη χρήση φυσικών χρημάτων. Αυτοί οι οργανισμοί συχνά αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη και είναι απίθανο να σας επιστρέψουν τα χρήματα.

Κάρτες δώρων

Οι απάτες, όπως οι απάτες τεχνικής υποστήριξης και άλλες, περιλαμβάνουν πληρωμές οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν με τη χρήση δωροκάρτας. Αυτού του είδους οι κάρτες δεν αποθηκεύουν διαπιστευτήρια χρήστη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν online ή offline. Ενώ παρέχουν ευκολία, δεν προσφέρουν επίσης καμία προστασία από τη στιγμή που οι φυσικές κάρτες ή οι ψηφιακοί κωδικοί έχουν μοιραστεί με κάποιον.

Εν ολίγοις, οι πιο φιλικές προς τον καταναλωτή μέθοδοι πληρωμής είναι οι πιστωτικές κάρτες των μεγάλων εταιρειών, το Paypal και η αντικαταβολή. Με άλλες μεθόδους, είναι δυνατόν να πάρετε πίσω τα χρήματά σας, αλλά μόνο αφού ακολουθήσετε χρονοβόρες διαδικασίες που περιλαμβάνουν πολλαπλές επαληθεύσεις.

Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης και θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματά σας, επισκεφθείτε τη σελίδα Πώς να πάρετε πίσω τα χρήματά σας από μια απάτη

Μάθετε για τα διάφορα είδη απάτης στη σελίδα Τύποι απάτης

Για να μοιραστείτε συμβουλές ή σχόλια, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed By: scamadviser-logo