Είναι ένας άγριος κόσμος εκεί έξω, και ενώ το διαδίκτυο έχει κάνει τη ζωή πιο εύκολη, έχει επίσης δημιουργήσει μια παιδική χαρά για τους απατεώνες. Αυτόν τον μήνα, οι απάτες με πλαστοπροσωπία κλέβουν τις εντυπώσεις, με τους απατεώνες να γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί -και τολμηροί- μέρα με τη μέρα. Από το να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου "σας έχουν χακάρει" που σας κάνει να πανικοβληθείτε και να κάνετε κλικ, μέχρι το να μάθετε ότι το Netflix προφανώς πιστεύει ότι η συνδρομή σας έληξε σήμερα (παρεμπιπτόντως, δεν έληξε), είναι μια ψηφιακή ζούγκλα εκεί έξω.
Έχετε ποτέ σαρώσει έναν κωδικό QR για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας; Λοιπόν, αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη σάρωση μπορεί να έχει παρκάρει τα δεδομένα σας στα χέρια ενός απατεώνα. Έπειτα, υπάρχει το κλασικό κείμενο "ψεύτικη παράδοση Evri", που ξεγελάει τους ανθρώπους και τους κάνει να νομίζουν ότι η τελευταία τους διαδικτυακή βόλτα για ψώνια έπεσε σε αδιέξοδο. Και μην ξεχνάτε τις προειδοποιήσεις για τις πιστωτικές κάρτες της NatWest που εμφανίζονται στα εισερχόμενα μηνύματα, εκμεταλλευόμενοι όσους απλώς προσπαθούν να ελέγξουν το υπόλοιπο της τράπεζάς τους με ηρεμία.
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε καθεμία από τις παραπάνω απάτες πλαστοπροσωπίας και ας σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να τις αποφύγετε καλύτερα.
Φανταστείτε το εξής: ανοίγετε τα εισερχόμενά σας και βλέπετε μια ανησυχητική γραμμή θέματος - "You've been hacked!"- ακολουθούμενη από τον ισχυρισμό ότι ένας χάκερ έχει διεισδύσει σε όλες τις συσκευές σας. Σε ένα μήνυμα διανθισμένο με τεχνική ορολογία, αναφέρουν το όνομα κάποιου τρομακτικά ακούγοντος spyware, όπως το Pegasus, και σας λένε με σιγουριά ότι παρακολουθούν κάθε σας κίνηση. Σύμφωνα με αυτούς, έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα web, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, ακόμα και στα αρχεία των κλήσεών σας. Για να το κάνουν χειρότερο, ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει "συμβιβαστικά" βίντεο από εσάς.
Στη συνέχεια, έρχεται το κλωτσοσκούφι: πληρώστε σε Bitcoin, αλλιώς θα μοιραστούν αυτά τα λεγόμενα βίντεο με όλους στη λίστα επαφών σας. Το διακύβευμα μοιάζει υψηλό και η επείγουσα κατάσταση που δημιουργούν έχει σχεδιαστεί για να σας ωθήσει σε πανικό. Αλλά εδώ είναι η πραγματική ανατροπή - είναι όλα καπνός και καθρέφτες. Ούτε spyware, ούτε βίντεο, απλώς ένας απατεώνας που προσπαθεί να σας ταράξει τα νεύρα και να τσεπώσει τα χρήματά σας.
Ανοίγετε τα εισερχόμενά σας και βλέπετε ένα μήνυμα που μοιάζει να είναι από το Netflix και λέει: "Η συνδρομή σας έληξε σήμερα". Μην ανησυχείτε, σας έχουν μια προσφορά - κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο για ένα "δωρεάν έτος Netflix". Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, σωστά; Λοιπόν, είναι! Αυτός ο σύνδεσμος θα σας οδηγήσει σε έναν κακόβουλο ιστότοπο που αλιεύει τα προσωπικά σας στοιχεία. Αντί για δωρεάν ταινίες, θα καταλήξετε με πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν εφιάλτη κλοπής ταυτότητας. Πάντα να κάνετε διπλό έλεγχο πριν κάνετε κλικ - τα δωρεάν διαδικτυακά πράγματα σπάνια έρχονται χωρίς παγίδα!
Πηγή: Πηγή: Which?
Οι οδηγοί προειδοποιούνται για ύπουλες απάτες στάθμευσης που περιλαμβάνουν ψεύτικους κωδικούς QR. Οι απατεώνες κολλάνε αυτούς τους κωδικούς σε πινακίδες στάθμευσης, ελπίζοντας ότι θα τους σαρώσετε και θα παραδώσετε εν αγνοία σας τα στοιχεία πληρωμής σας. Αντί να πληρώσετε για τη στάθμευση, θα μεταφερθείτε σε ύποπτους ιστότοπους όπου οι εγκληματίες είναι έτοιμοι να αδειάσουν τον λογαριασμό σας.
Δεν είναι μόνο οι απάτες στο χώρο στάθμευσης που πρέπει να προσέχετε - οι απατηλοί κωδικοί QR εμφανίζονται και σε άλλα μέρη, όπως σε εστιατόρια. Οι απατεώνες μπορούν να τυπώσουν πλαστούς κωδικούς σε αυτοκόλλητα και να καλύψουν τους νόμιμους. Εάν ο κωδικός QR μοιάζει με αυτοκόλλητο ή φαίνεται παραποιημένος, είναι έξυπνο να ρωτήσετε έναν υπάλληλο πριν πληρώσετε. Και όταν σαρώνετε, να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Εάν φαίνεται ύποπτη ή με οποιονδήποτε τρόπο λανθασμένη, μην προχωρήσετε. Λίγα δευτερόλεπτα προσοχής μπορούν να σας γλιτώσουν από πολλούς μπελάδες!
Λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη "NatWest" που σας λέει ότι ο λογαριασμός της πιστωτικής σας κάρτας δεν έχει ενημερωθεί και ότι θα χάσετε την πρόσβαση σε 48 ώρες. Προσθέτουν μάλιστα και έναν χρήσιμο σύνδεσμο για να "ενημερώσετε" τα στοιχεία σας - πόσο ευγενικό! Αλλά περιμένετε, δεν πρόκειται για εξυπηρέτηση πελατών, αλλά για απάτη. Αυτός ο σύνδεσμος οδηγεί κατευθείαν σε έναν ύποπτο ιστότοπο που θέλει να κλέψει τις πληροφορίες σας. Οι αληθινές τράπεζες δεν σας πιέζουν με ρολόγια που χτυπούν ή ύποπτους συνδέσμους. Οπότε, πάρτε μια βαθιά ανάσα, αγνοήστε τις τακτικές τρόμου και διαγράψτε το email. Ο λογαριασμός σας είναι πιθανότατα μια χαρά!
Πηγή: Online
Οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί και πιο τολμηροί με τα συστήματα πλαστοπροσωπίας, αλλά το να παραμείνετε ασφαλείς δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Χρησιμοποιούν τα πάντα, από ψεύτικες προσφορές Netflix μέχρι επείγοντα τραπεζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ύπουλους κωδικούς QR για να σας ξεγελάσουν και να σας αναγκάσουν να δώσετε προσωπικές πληροφορίες. Αλλά το να παραμείνετε ασφαλείς είναι απλούστερο απ' ό,τι νομίζετε. Επιβραδύνετε, ελέγξτε δύο φορές τυχόν απροσδόκητα μηνύματα και να είστε πάντα προσεκτικοί σε συνδέσμους και κωδικούς QR που σας φαίνονται παράξενοι. Οι νόμιμες εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν τακτικές εκφοβισμού ή θα προσφέρουν απίστευτες προσφορές που λήγουν σε χρόνο μηδέν. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας - αν κάτι σας φαίνεται λάθος, πιθανότατα είναι.
Πηγή εικόνας: Pexels.com