https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/cover-60143.jpg_800x.jpg
January 29, 2021
Συγγραφέας: James Greening

Κανόνες απάτης: Πώς να μην εξαπατηθούν

Είναι εύκολο να πέσετε θύμα απάτης στο διαδίκτυο, αλλά είναι εξίσου εύκολο να αποφύγετε την απάτη. Αρκεί να τηρήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες για να διασφαλίσετε ότι δεν θα σας εξαπατήσουν ποτέ (ξανά).

rule-1-60144.jpg

Κανόνας απάτης #1: Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι.

Το πιο προφανές σημάδι μιας διαδικτυακής απάτης είναι αν οι τιμές ή οι προσφορές είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. Σπάνια, αν ποτέ, τέτοιες υποσχέσεις αποδεικνύονται αληθινές. Προσοχή στις "πολύ καλές για να είναι αληθινές" τιμές και στις απίστευτες αποδόσεις των επενδύσεων.

rule-2-60144.jpg

Κανόνας απάτης #2: Κερδίσατε ένα βραβείο χωρίς να δηλώσετε συμμετοχή; Είναι απάτη!

Η απάτη μπορεί να έχει τη μορφή ενός απροσδόκητου κέρδους σε λαχείο ή κληρονομιάς από κάποιον συγγενή που δεν έχετε ακούσει ποτέ. Για να λάβετε το ποσό, θα σας ζητηθεί να πληρώσετε μια "μικρή αμοιβή". Αν πληρώσετε ένα τέλος, θα ακολουθήσει άλλο ένα και η απάτη θα συνεχιστεί μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει χρηματικό έπαθλο ή κληρονομιά.

rule-3-60180.jpg

Κανόνας απάτης #3: Μην εμπιστεύεστε αντισυμβατικές επεκτάσεις ονομάτων τομέα

Οι απατεώνες συχνά αγοράζουν ονόματα χώρου με καταλήξεις όπως .online, .buzz. .info και άλλα, καθώς διατίθενται φθηνά. Εάν το όνομα του ιστότοπου φέρει μια κατάληξη ονόματος τομέα διαφορετική από τις κοινές, όπως .com, .net, .org ή .gov, καλό θα ήταν να προχωρήσετε με προσοχή.

rule-4-60144.jpg

Κανόνας απάτης #4: 80% έκπτωση σε μια γνωστή μάρκα; Είναι απάτη

Οι φημισμένες μάρκες σπάνια ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Αν δείτε να προσφέρονται τεράστιες εκπτώσεις, π.χ. πάνω από 20%, σε μια γνωστή μάρκα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για απάτη. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της μάρκας για να ελέγξετε τις τρέχουσες εκπτώσεις.

rule-5-60144.jpg

Κανόνας απάτης #5: Οι λαμπερές κριτικές στον ιστότοπο μπορεί να είναι ψεύτικες

Πολλοί ιστότοποι διαθέτουν εσωτερικά συστήματα αναθεώρησης που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να επισημαίνουν τις θετικές κριτικές και να επεξεργάζονται ή να διαγράφουν τις αρνητικές κριτικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πρόκειται για εντελώς ψεύτικες κριτικές που έχουν γραφτεί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του ιστότοπου. Ελέγχετε πάντα τα συστήματα αναθεώρησης τρίτων, όπως το Scamadviser.com, για να καταλάβετε τι πραγματικά λένε οι πελάτες.

rule-6-60144.jpg

Κανόνας απάτης #6: "Falsus in uno, falsus in omnibus". "Ψευδής σε ένα πράγμα, ψευδής σε όλα".

Η διαφάνεια και η αλήθεια είναι δύο από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ένας ιστότοπος γνήσιος. Οι ιστότοποι μπορεί να προβάλλουν ψευδείς ή αντιφατικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις τιμές, τις περιγραφές των προϊόντων, την ηλικία του ιστότοπου, τις πιστοποιήσεις/πιστοποιητικά σήματα, τον αριθμό των χρηστών, τις μεθόδους πληρωμής και πολλά άλλα. Εάν διαπιστωθεί ότι έστω και μία πληροφορία είναι ψεύτικη, θα ήταν φρόνιμο να εξετάσετε ολόκληρο τον ιστότοπο με καχυποψία.

rule-7-60144.jpg

Κανόνας απάτης #7: Πρέπει να πληρώσετε πριν μπορέσετε να εργαστείτε; Είναι απάτη

Οι νόμιμες εταιρείες δεν θα ζητήσουν ποτέ από τους υποψηφίους να πληρώσουν ένα ποσό πριν αρχίσουν να κερδίζουν. Αποφύγετε οποιονδήποτε εργοδότη ή υπεύθυνο προσλήψεων που απαιτεί να του πληρώσετε συνδρομή, συνδρομή μέλους, συνδρομή αναβάθμισης λογαριασμού ή οτιδήποτε παρόμοιο. Είναι πιθανό να πρόκειται για απάτη.

rule-8-60144.jpg

Κανόνας απάτης #8: Δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας; Αποφύγετε κάθε επαφή!

Σημειώνετε πάντα τα στοιχεία επικοινωνίας οποιασδήποτε εταιρείας με την οποία συναλλάσσεστε για πρώτη φορά. Εάν τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως ο αριθμός τηλεφώνου, το αναγνωριστικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η διεύθυνση λείπουν ή είναι ελλιπή, ίσως είναι φρόνιμο να ψάξετε κάπου αλλού.

rule-9-60144.jpg

Κανόνας απάτης #9: Η απληστία μειώνει το IQ κατά 50%

Το άκουσμα υποσχέσεων για τεράστιες αποδόσεις επενδύσεων ή ευκαιρίες για τεράστια εισοδήματα μπορεί να μειώσει τη λογική σκέψη. Σκεφτείτε πάντα κριτικά αν το είδος των χρημάτων που σας υπόσχονται είναι ρεαλιστικό, για να αποφύγετε να πέσετε θύμα μιας απάτης HYIP ή απάτης εργασίας.

rule-10-60144.jpg

Κανόνας απάτης #10: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Πάντα να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα

Πράγματα όπως οι Όροι και Προϋποθέσεις, η Πολιτική Αποστολής ή η Πολιτική Επιστροφών μιας εταιρείας μπορεί να κρύβουν σημαντικές λεπτομέρειες που δεν αναφέρονται πουθενά αλλού. Προσπαθείτε πάντα να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες πριν κάνετε μια ηλεκτρονική αγορά.

rule-11-60144.jpg

Κανόνας απάτης #11: Μην επενδύετε μέσω κάποιου που γνωρίσατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι νόμιμες επενδυτικές εταιρείες δεν λειτουργούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και κυρίως δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Το διαδίκτυο παρέχει ανωνυμία στους απατεώνες που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ για να προσελκύσουν επενδυτές. Μην εμπιστεύεστε ποτέ κανέναν που ισχυρίζεται ότι είναι ειδικός στις συναλλαγές ή τις επενδύσεις, αν το μόνο που διαθέτει είναι ένα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

rule-12-60144.jpg

Κανόνας απάτης #12: Οι αποδόσεις 1-15% ανά έτος είναι ρεαλιστικές. Οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να είναι απάτη.

Ακόμα και οι καλύτεροι επενδυτές στον κόσμο δεν αποδίδουν κατά μέσο όρο πάνω από 20% ετησίως. Οι υποσχέσεις για διπλασιασμό των χρημάτων σας σε ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες σηματοδοτούν ότι μπορεί να μην πρόκειται για νόμιμη επενδυτική ευκαιρία. Αποδόσεις όπως 1% έως 3% ανά ημέρα είναι δυνατές μόνο σε συστήματα πυραμίδας ή Ponzi.

rule-13-60144.jpg

Κανόνας απάτης #13: Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Κάνοντας κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να γίνετε θύμα μιας επίθεσης phishing. Τα κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με ειδοποιήσεις από γνήσιες εταιρείες, αλλά σας ανακατευθύνουν σε μια ψεύτικη σελίδα. Για να αποφύγετε την υποκλοπή των διαπιστευτηρίων σύνδεσης ή των στοιχείων πληρωμής σας, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επισκεφθείτε απευθείας τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας και συνδεθείτε από εκεί.

rule-14-60144.jpg

Κανόνας απάτης #14: Όλες οι επενδύσεις ενέχουν κίνδυνο. Ποτέ μην επενδύετε βιαστικά

Η "επένδυση χωρίς κίνδυνο" είναι ένας μύθος που υπάρχει μόνο στη χώρα των απατεώνων. Ποτέ μην κάνετε το λάθος να αμελήσετε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα. Μπορεί να βρείτε κόκκινες σημαίες που υποδηλώνουν ότι η επενδυτική ευκαιρία δεν είναι τόσο ασφαλής όσο φαίνεται. Εάν δεν υπάρχει λεπτομερής τεκμηρίωση σχετικά με την επένδυση, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για απάτη.

Λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Μπορείτε να έχετε πρόχειρη τη λίστα ελέγχου απάτης (και να τη μοιραστείτε με φίλους) για να γνωρίζετε τα σημάδια μιας απάτης που πρέπει να προσέχετε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να εντοπίζετε τις απάτες, διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με το πώς να αναγνωρίζετε τις απάτες.

Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed By: scamadviser-logo