Αυτή την εβδομάδα εντοπίσαμε απόπειρες phishing στις οποίες οι απατεώνες υποδύονται το Apple iCloud, τη MetaMask και το FBI. Θα μπορούσατε να εντοπίσετε αυτές τις απάτες;
Οι απάτες πλαστοπροσωπίας αποτελούν έναν τεράστιο αριθμό απάτης που αναφέρθηκαν στην FTC τα τελευταία χρόνια. Παριστάνοντας τις αξιόπιστες μάρκες, οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα κειμένου και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνδέσμους phishing και, χρησιμοποιώντας διάφορες τακτικές, σας προτρέπουν να κάνετε κλικ σε αυτούς.
Οι σύνδεσμοι σας οδηγούν σε σελίδες phishing που μπορούν να καταγράψουν όλα τα PII σας. Για παράδειγμα, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τα διαπιστευτήρια σύνδεσης και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Οι απατεώνες μπορούν έτσι να χρησιμοποιήσουν τα PII σας για να κλέψουν ακόμη περισσότερα από εσάς, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων σας, ακόμη και της ταυτότητάς σας.
Επινοούν ψεύτικα σενάρια στα οποία πρέπει να αναλάβετε βιαστικά δράση, όπως η επαλήθευση του λογαριασμού σας ή η ενημέρωση των στοιχείων πληρωμής σας. Ανεξάρτητα από το ποια τακτική χρησιμοποιείται, ο στόχος τους είναι να σας οδηγήσουν σε ψεύτικες σελίδες σύνδεσης, όπου θα σας παρασύρουν να καταχωρίσετε πολλά από τα PII σας.
Θα πανικοβαλλόσασταν αν λαμβάνατε ένα μήνυμα που θα σας έλεγε ότι θα χάσετε όλες τις φωτογραφίες που είναι αποθηκευμένες στο iCloud σας αν δεν αναβαθμίσετε αμέσως χρησιμοποιώντας τον επισυναπτόμενο σύνδεσμο; Ηρεμήστε και ρίξτε μια προσεκτική ματιά. Το κείμενο μπορεί να είναι απάτη! Την περασμένη εβδομάδα εντοπίσαμε τέτοιες ψεύτικες ειδοποιήσεις iCloud πάνω από 7.871 φορές:
Στη σελίδα της κοινότητας της Apple, οι χρήστες γράφουν ότι έχουν λάβει παρόμοια μηνύματα, αναρωτώμενοι πιθανότατα αν είναι νόμιμα ή όχι:
Πηγή: Apple
Μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο! Τα μηνύματα κειμένου ΔΕΝ είναι γνήσια. Θα μεταφερθείτε σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης στο iCloud.
Εάν υποβάλετε τα στοιχεία σύνδεσης του Apple ID σας, οι απατεώνες μπορούν να καταγράψουν αυτά τα διαπιστευτήρια και έτσι να πάρουν τον έλεγχο του λογαριασμού σας. Στη συνέχεια, μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές χρησιμοποιώντας τα αποθηκευμένα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και ακόμη και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, όπως τα δεδομένα της τοποθεσίας σας και τα αποθηκευμένα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Μην τους αφήσετε!
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλέςαπάτεςκαι ιστοσελίδες απάτης στο διαδίκτυο και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να τις εντοπίσετε μόνο με την κοινή λογική. Ωστόσο, ελέγξτε το Trend Micro ID Protection για μια εύκολη και αξιόπιστη μέθοδο εντοπισμού και αποφυγής ιστοσελίδων απάτης.
Το ID Protection μπορεί να σας προστατεύσει από απάτες, ψεύτικους και μολυσμένους με κακόβουλο λογισμικό ιστότοπους, επικίνδυνα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνδέσμους phishing και πολλά άλλα! Αν συναντήσετε κάτι επικίνδυνο στο διαδίκτυο, θα ειδοποιηθείτε σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ξέρετε να μείνετε μακριά.
Αν βλέπατε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλεγε ότι το κρυπτογραφικό σας πορτοφόλι πρόκειται να ανασταλεί, τι θα κάνατε; Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου MetaMask και αυτή την εβδομάδα υπάρχει μια νέα έκδοση που πρέπει να προσέξετε:
Ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι πρέπει να ολοκληρώσετε την τελευταία διαδικασία Know Your Customer (KYC) για να διατηρήσετε το MetaMask πορτοφόλι σας, οι απατεώνες σας καθοδηγούν να κάνετε κλικ στο ενσωματωμένο κουμπί για να κάνετε αίτηση. Μην το κάνετε αυτό! Αυτό το κουμπί θα σας οδηγήσει σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης MetaMask:
Η ψεύτικη σελίδα σας ζητάει να εισαγάγετε τη φράση ανάκτησης. Με αυτήν, οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του κρυπτογραφικού πορτοφολιού σας και να κλέψουν όλα τα χρήματά σας. Προσοχή!
Συμβουλή ασφαλείας: Ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση του ιστότοπου και, αν είναι δυνατόν, πηγαίνετε απευθείας στον επίσημο ιστότοπο αντί να χρησιμοποιείτε έναν επισυναπτόμενο σύνδεσμο. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διεύθυνση διαδικτύου της MetaMask είναι metamask.io.
Μερικές φορές οι απατεώνες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να φτιάξουν έναν ψεύτικο ιστότοπο. Απλώς σας ζητούν να απαντήσετε στα email τους. Προσποιούμενοι ότι είναι από το FBI, προσπαθούν να σας πείσουν ότι εμπλέκεστε σε μια υπόθεση που ερευνάται, απειλώντας σας ότι μπορεί να συλληφθείτε αν δεν απαντήσετε στο email:
Παρακαλούμε αγνοήστε τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν απαντήσετε, θα επικοινωνήσουν μαζί σας και θα προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν για να δώσετε πιο ευαίσθητες πληροφορίες ή να σας ζητήσουν να στείλετε χρήματα για να "διευθετηθεί" η υπόθεση. Να είστε προσεκτικοί!
Εάν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον ή/και χρήσιμο, παρακαλούμε να το ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ με τους φίλους και την οικογένειά σας για να βοηθήσετε να παραμείνει η διαδικτυακή κοινότητα ασφαλής και προστατευμένη. Επίσης, παρακαλούμε σκεφτείτε να αφήσετε ένα σχόλιο ή ένα LIKE παρακάτω. Καλή χρονιά!
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Trend Micro