Ερωτεύεστε διαδικτυακά; Συναρπαστικό. Πέφτεις σε απάτη; Εφιάλτης. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, οι ερωτικές απάτες έχουν περάσει στο επόμενο επίπεδο - όχι πια πρόχειρες κλεμμένες φωτογραφίες ή σπαστά αγγλικά. Τώρα, οι απατεώνες εμφανίζονται σε βιντεοκλήσεις, στέλνουν φωνητικά μηνύματα και διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις - και όλα αυτά χωρίς να είναι αληθινά. Άγριο, σωστά; Καλώς ήρθατε στην εποχή της απάτης των ρομαντικών σχέσεων με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Φανταστείτε αυτό: Συζητάτε με κάποιον καταπληκτικό. Είναι αστείος, εμφανίσιμος και λέει πάντα τα σωστά πράγματα. Τελικά κάνετε βιντεοκλήση, και να 'τος - χαμογελαστός, ανοιγοκλείνει τα μάτια, σε κοιτάζει κατευθείαν. Αισθάνεσαι νόμιμος. Αλλά τι γίνεται αν είναι απλά ένα κόλπο της τεχνητής νοημοσύνης;
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τώρα τεχνολογία deepfake για να δημιουργήσουν ψεύτικες ταυτότητες τόσο πειστικές ώστε να μπορούν να συνομιλούν με τα θύματα μέσω ζωντανού βίντεο. Κάποιοι μάλιστα κλωνοποιούν διασημότητες ή παράγοντες επιρροής για να κάνουν τις απάτες τους πιο πιστευτές. Και όταν εμπλέκονται συναισθήματα, είναι εύκολο να πέσει κανείς στο ψέμα.
Δεν μας πιστεύετε; Δείτε την παρακάτω εικόνα μιας γυναίκας που συνομιλεί με έναν απατεώνα νομίζοντας ότι είναι ο εραστής της.
Πηγή: Linkedin
Τον Οκτώβριο του 2024, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ εξάρθρωσε μια υπόθεση όπου απατεώνες του deepfake εξαπάτησαν τα θύματα με 46 εκατομμύρια δολάρια. Πώς; Οι βιντεοκλήσεις που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη και τα ανατριχιαστικά ρεαλιστικά φωνητικά μηνύματα έκαναν τις ψεύτικες περσόνες τους αδύνατο να αμφισβητηθούν - μέχρι που ήταν πολύ αργά.
Ένας μηχανικός λογισμικού από την Καλιφόρνια πέρασε τρεις μήνες στέλνοντας μηνύματα σε αυτό που νόμιζε ότι ήταν η γυναίκα των ονείρων του. Ήταν αστεία, φλερτ και συναισθηματικά διαθέσιμη. Η παγίδα; Δεν έστελνε ποτέ φωνητικά μηνύματα ούτε άλλαζε το στυλ της. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πραγματική - απλώς ένα AI chatbot που σχεδιάστηκε για να τον παρασύρει σε ένα ψεύτικο επενδυτικό σχέδιο κρυπτογράφησης.
Ορισμένες απάτες παίρνουν το χρόνο τους, "παχαίνοντας" συναισθηματικά τα θύματα πριν από τη μεγάλη πληρωμή. Εισάγετε το χασάπικο γουρουνιών - όπου οι απατεώνες λούζουν τα θύματα με αγάπη προτού τα χτυπήσουν με μια επενδυτική ευκαιρία "μια φορά στη ζωή". Και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργούν ψεύτικα οικονομικά ταμπλό, αυτοματοποιούν πειστικές αναφορές συναλλαγών και τα κάνουν όλα να φαίνονται τόσο αληθινά.
Το 2023, μια γυναίκα από τη Φλόριντα έχασε 1,6 εκατομμύρια δολάρια αφού έπεσε πάνω σε έναν απατεώνα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη στο LinkedIn. Αυτός εμφανίστηκε ως πλούσιος επιχειρηματίας, της έδειξε ψεύτικα κέρδη από κρυπτογράφηση και την έπεισε να επενδύσει μεγάλα ποσά. Μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για απάτη, τα χρήματά της είχαν εξαφανιστεί στην άβυσσο του blockchain.
Ευτυχώς, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει μόνο τους απατεώνες - βοηθάει επίσης να τους σταματήσει. Ακούστε πώς:
Οι διαδικτυακές γνωριμίες δεν είναι μόνο καταστροφή και κατήφεια, αλλά είναι έξυπνο να είστε σε εγρήγορση. Αν κάποιος φαίνεται υπερβολικά τέλειος, αποφεύγει τις βιντεοκλήσεις ή ζητάει χρήματα - κάντε ένα βήμα πίσω. Οι απάτες της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο επιδέξιες, αλλά λίγος σκεπτικισμός βοηθάει πολύ. Όταν πρόκειται για την αγάπη στο διαδίκτυο, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας - και ίσως να κάνετε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, ενώ είστε σε αυτό.